Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

Як на Київщині вирощують азіатські гриби шиітаке (відео)

1
Фото: НВ.Бізнес

Подружжя з Києва створили в невеликому селі комплекс, де вирощують екзотичні гриби. Тепер вони завалюють ними полки столичних супермаркетів.

У 30 кілометрах від Києва знаходиться господарство з вирощування імператорського делікатесу. Це фактично центр дозрівання азіатського екзотичного продукту – гриба шиітаке. І це не Китай і не Японія – батьківщина цих грибів, а село Озера в Бородянському районі, про це повідомляє НВ.Бізнес.

Чотири роки тому подружжя зі столиці, Андрій і Лариса Савчук, вирішили відкрити тут ферму.


Фото: НВ.Бізнес

Шиітаке на українському ринку – товар ексклюзивний.

- Колись ми зацікавилися грибами шиітаке як споживачі, спробувати їх ми не змогли, ми їх просто не знайшли свіжими, – згадує Андрій Савчук, власник господарства.

Саме тоді колишні менеджери – Андрій і Лариса – вирішили підкорити нову бізнес-нішу. Але знайти технолога було дуже важко. Тому подружжя змушене було самі для себе вивчити технологію і особливості вирощування цих грибів. Перші грибні кроки підприємці робили на власній дачі. Спроба принесла 50 кілограм рідкісних шиітаке.

- Якщо ви зможете виростити 5 кілограмів, то ви зможете виростити і 5 тонн, – посміхається Лариса Савчук, власниця господарства.

Вирощування грибів шиітаке для подружжя Савчук – це не мрія всього життя, а більше авантюра, яка перетворилася в успішний сімейний бізнес. Але бізнес без капіталовкладень не можливий. Для старту фермерам знадобилося близько $ 100 тис.

Дуже багато коштів пішло на облаштування приміщення, на утеплення. Значні витрати пішли на вентиляційну техніку. Адже шиітаке дуже люблять чисте повітря і стерильні умови. Про стимулятори зростання і хімію взагалі не може йти й мови. Чим чистіше повітря, вода, приміщення, тим гриби відчувають себе комфортніше, і їм не треба тоді боротися за виживання.

Життя шиітаке починається в спеціальних блоках, зроблених із суміші тирси листяних порід дерев, висівок, крейди і чистої води.


Фото: НВ.Бізнес

У спеціальному приміщенні, так званому інкубаторі, гриби дозрівають близько 4-6 місяців. А потім їх переносять в інший комплекс для вирощування, де через тиждень ці блоки починають давати свої перші плоди.

За словами Лариси Савчук, коли блок закінчує плодоносити, він відпочиває, потім його замочують, а трохи пізніше виставляють на повторне плодоношення. Десь через два тижні, коли він ще трошки відпочив – починається друга хвиля. У комплексі створені особливі умови, за рахунок яких такі блоки можуть плодоносити до чотирьох разів на досить короткий термін.

Залежно від сезону підприємці можуть зібрати за місяць близько 2 тон рідких грибів.

- У нас кожен день практично всі гриби йдуть в нуль. Скільки їх зрізалося, стільки зафасовалось і поїхало, – визнає господиня.

Більшість споживачів грибного господарства – це супермаркети Києва і деякі ресторани. На даний момент фермери торгують тільки в Україні. Щоб вийти на європейські ринки – потрібно збільшувати обсяги.


Фото: НВ.Бізнес

Поки це тільки в планах. Шиітаке – досить специфічний продукт. Він досить дорогий з точки зору собівартості, і маловідомий широкому загалу наших співгромадян. І тому збільшення виробництва на цьому господарстві та збуту відбувається досить повільно.

До того ж фермери змушені при розрахунках ціни враховувати купівельну спроможність українців. Тому що кілограм шиітаке в торгових мережах коштує близько 250 грн. Аналогічний товар в Європі дорожче як мінімум в два рази.

Андрій Савчук визнає – іноді вдається заробити 30% від собівартості – це можна вважати вдалим місяцем або періодом. Загалом, назвати цей бізнес дуже прибутковим фермер поки не береться.

Дружина додає: нам є куди рухатися і ми постійно над цим працюємо, розвиваємося.

Я просто якось націлена на позитив і на успіх. І я сподіваюся, що колись він прийде, – сподівається господиня.



По темі:
"Спасенная русскими" переселенка з Луганщини вирощує зелень в теплицях на "бандерівській" Львівщині
Сімейна ферма на 16 корів стала альтернативою заробіткам на чужині
Как украинская учительница сделала малый бизнес на сухофруктах
В Украине производят мороженое со вкусом Facebook
Бизнес на колбасе окупится за два года

Tags: Київщина, агробизнес, грибы, малий бізнес, предприниматели, растениеводство, село, середній клас, українці, фермерство
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments