Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

Вспомини Чуда Архистратига Михаїла

Сьогодні православні і греко-католики відзначають пам'ять Архистратига Михаїла.

З 19 вересня починались Михайлівські заморозки вранці: "Михаїл заморозком землю прихватив". У давнину наші пращури зиму визначали по листю осики: якщо воно лягає лицьовою стороною вверх - до студеної зими, виворітною стороною догори - зима буде теплою, а якщо і так, і так - то зима помірною буде.

Звісно, що молитва – то є могутній засіб спасіння та душевного спокою. Навіть сучасними квантовими фізиками доведена якісно краща структура потоку інформації від молитов. У порівняні, слова скверни (наприклад, російські мати) несуть в собі негативну енергетику.

Архистратиг Михаїл

Молитва – це розмова з Богом. Вона необхідна для нас так само, як повітря і їжа. У нас все від Бога і немає нічого свого: життя, здібності, здоров'я, їжа, все це дається нам Богом. Тому в радості і в смутку, при потребі чи з подякою ми повинні звертатися до Бога. Саме молитва дозволяє відчути радість присутності Бога в нашому житті. Бог поважає та цінить не кількість промовлених молитов, чи їх риторику, вишуканість, мелодійність, чи логічність, а щирість та відкритість наших сердець до молитви, до розмови з Богом. Ми не повинні обмежуватися лише тим часом, коли стоїмо у храмі навпроти ікони чи образу, чи читаючи Святе Письмо. Молитва може повсякденно проникати в усі закутки нашого життя, це нелегка праця, але той, хто намагається молитися постійно, отримує допомогу з небес.

Отож, пропоную українські молитви до Святого Архистратига Михаїла:

Молитва

Святий великий Михаїле Архистратиже, перший начальнику Святої Тройці, доглядачу і хоронителю роду людського, що осяяв чудами всю вселенну, подай і нам день цей перейти боговгодно, не спокушеними злими думками і ділами диявольськими; відкрий слух вухам нашим, нехай почуємо і зрозуміємо Божі слова, благі і душеспасенні, нехай прозріємо внутрішніми очима, і просвіти справжню темряву гріховну, що володіє нами, в якій проводивши всі дні життя нашого, прогнівили доброго, беззлобного і довготерпеливого Творця нашого і Владику, якому предстоять зі страхом небесні сили, безтілесними устами трисвяту пісню возсилаючи. Моліть за нас, що грішимо повсякчасно, щоб не пожер нас меч гніву Господнього: бо перевищили наші беззаконня голови наші, і немов важкий тягар затяжіли на нас. Іще бо згадуємо про минулий час життя нашого і великими грішниками себе визнаємо, які більше всіх людей злі і негідні діла вчинили, та боїмося, щоб як би вогонь не зійшов з неба та не пожер нас чи пекельна прірва живих нас не поглинула. Знаючи ж довготерпіння та невичерпну глибину чоловіколюбства Божого не зневіряємося, бо не наводить кари на гідного покарання, але очікує покаяння.
Амінь

За допомогою сайту http://molytva.at.ua/


***
У мене є гарний молитовник, придбав на Аскольдовій могилі в церкві Св. Миколая «Молитовник на всяку життєву потребу» (Київ-Львів, видавництво «Покрова», 2009, червоного кольору). В ньому зібрано 400 духовних перлин Сходу і Заходу. В ньому є дуже коротка, але дієва молитва, раджу друзям:

Молитва до Архистратига Михаїла, щоб позбутися смутку й напасти

О Архистратиже Михаїле, помилуй нас, грішних, які потребують твого заступництва, захисти нас, слуг Божих (імена), від всіх ворогів видимих і невидимих. Найперше укріпи нас від жаху смерті і від впливу диявольського і сподоби нас сміливо стати перед Творцем нашим під час страшного і правдивого Суду Його. О великий Архистратиже Михаїле! Не залиши нас, грішних, які звертаємося до тебе про допомогу і заступництво твоє в цьому житті й у майбутньому, але сподоби нас разом з тобою прославляти Отця, і Сина, і Святого Духа, на віки віків. Амінь.

N.B.: З проповіді митрополита Димитрія (УПЦ КП) у день свята Собору Архистратига Божого Михаїла:

«..У Священному Писанні ми не знайдемо детальної розповіді про ангельські сили, лише окремі згадки. Однак нам все ж відомі імена архангелів і ми можемо їх називати за іменами, згадуючи їхні властивості та те служіння, яке несуть вони перед Богом. Коли прославляємо начальника небесного воїнства архистратига Михаїла, взиваємо так: «Радуйся архистратиже Божий Михаїле, бо ти ніколи силами зла не був переможений». Михаїл, начальник небесних сил, який виступив на захист Бога, який сказав «Хто може уподібнювати себе Богу?!», він виступив проти Люцифера і скинув його з небес. Скинув, сказано, в преісподню. І ви чули у євангельському читанні як Христос сказав: «Я бачив диявола, що наче блискавка спав з небес». Саме з того часу, коли відбувся цей перший непослух Богові, повстання сатани, на землі з’явилось зло. Я хочу щоб ви, дорогі брати і сестри, знали і розуміли, що Бог не створив зла, він створив всі ангельські сили добрими, але у них була одна властивість, яка притаманна і людям — у них була свобода, свобода вибору. І ось денниця, старший серед ангелів захотів уподібнити себе Богу, і, сказано в переданні, на небесах сталася війна. Господь Вседержитель ніколи Себе не порівнював з денницею як із своїм творінням, а ось сатана наважився рівняти себе до Бога. Тому в іншому місці Євангелія знаходимо і слова Христа про те, що князь віку цього не має нічого спільного із Ним.

Якщо ми будемо з вами знати це вчення Церкви, то зрозуміємо звідки у світі так багато зла, неправди, горя, бід, страждань. Їх незмірима кількість, але багато із цих випробовувань ангели відвертають від людей. Тому ми й святкуємо собор усіх ангельських сил. Згадуємо архистратига Михаїла, але й пам’ятаємо архангелів Гавриїла, Рафаїла, Варахиїла, Уриїла, Ієгудиїла, Ієремиїла, Салафиїла і всі інші небесні сили, які мають особливі властивості і допомагають нам усім навіть у повсякденному житті.

Звичайно на іконах ангели постають перед нами мабуть у такому образі, який нам легше сприйняти — у людській подобі. В цьому нема нічого неправильного, адже ми й не можемо зобразити ангельські сили, які невидимо служать перед Богом, зобразити у їхньому дійсному вигляді, бо вони є духами безплотними..

..Але ми, християни, повинні бути певні, що не лише Бог, але й архистратиг Михаїл та все його воїнство ніколи силами зла переможене не було. Отже добро все рівно запанує і зло буде знищене як таке, що є неприроднім для кожного із нас. У цьому ми повинні бути впевнені.. Амінь.
».
Tags: Бог, вера, духовность, иконы, молитви, полезно, православие, праздники, религия, символика, христианство
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments