Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

Південь України придатний для вирощування артишоку

На території України артишок як багаторічну рослину можна вирощувати в південних областях.



В інших регіонах його вирощують в однорічній культурі за умови сівби яровизованим насінням, через розсаду, інформує AgroTimes.

Рід артишоків налічує 140 видів, з яких придатні до вживання принаймні 40. Водночас в Україні сьогодні зустрічаються лише два види цієї рослини: іспанський та колючий.

В їжу використовують молоді кошики артишоку – суцвіття, що зрізують до початку цвітіння.

Для споживання кошики очищують від грубих твердих лусок залишків стебла та обережно видаляють серцевину так, щоб залишилося їстівне м’ясисте квітколоже й основи зовнішніх лусок, які піддають кулінарній обробці.

З них виготовляють пюре, соуси, їх також консервують, відварюють і фарширують.

artyshok.jpg (118.71 Kb)

Артишок: користь та властивості

Артишок відомий вже більше п'яти тисяч років. В Єгипті, Стародавній Греції і Римі його використовували для лікування захворювань печінки та жовчного міхура, а також з метою очищення крові. Його вважали сильним афродизіаком і делікатесом. Артишоку приписували чарівні властивості: вважалося, що його вживання сприяло народженню хлопчиків.

Щоб отримати насолоду від неймовірного смаку даного плода цілий рік, римські багатії робили заготовки з нього з додаванням кмину, оцту і меду.

Досить лише вивчити склад рослини, щоб користь артишоків стала очевидною. Отже, спробуємо оцінити корисні властивості цієї рослини і його значення для організму людини.

У артишоках міститься велика кількість важливих для нас речовин:

1. Вітаміни В2, В6, В9, Е.
2. Бета-каротин.
3. Аскорбінова і фолієва кислоти.
4. Вітамін Д.
5. Калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.
6. Інулін.
7. Цинарин.

Вплив артишоків на печінку та нирки:

Можна сказати, що артишоки впливають на печінку як гепатопротектори. При впливі на нирки цинарин, що міститься в артишоках, стимулює виведення продуктів життєдіяльності організму з тканин, при цьому має сечогінну дію і значно прискорює виведення з організму зайвих солей і рідини. Всі наявні активні речовини захищають клітини самої печінки від дії токсинів.

Поряд з цинарином артишоки містять інулін, вітаміни, ензими, мінерали. Ці та багато інших біологічні компоненти дають можливість виробляти потрібну кількість жовчі і перетравлювати жири і білки, також попереджають розвиток холециститу, а в кишечнику зменшують газоутворення.

Також цинарин знижує рівень холестерину в крові, що є профілактикою розвитку атеросклерозу.

Оскільки в артишоках наявний інулін його потрібно включати в раціон харчування при цукровому діабеті, оскільки інулін - застосовують як замінник крохмалю і цукру. Також зазначають, що інулін є пробіотиком для мікрофлори нашого кишківника.

Також вважається, що артишок є потужним афродизіаком, що посилює лібідо та відновлює сексуальну функцію.

Артишоки корисні і при сильних інтоксикаціях організму, коли необхідно запобігти патологічні зміни складу крові. Завдяки цій рослині активізується робота кишечника, зміцнюється імунна система, підвищується опірність організму інфекціям, знімається проблема запорів, виліковуються диспепсичні розлади, виводяться азотисті сполуки, організм отримує важливі поживні речовини, поліпшується стан і зовнішній вигляд шкіри.
Окремої уваги заслуговує не менш корисний для здоров'я людини сік артишоку. У народній медицині прийнято вважати, що він здатний збільшувати сексуальну силу. Крім цього, свіжий сік рослини допомагає при водянці, затримки сечовипускання, отруєннях алкалоїдами.

Фахівці радять вживати артишоки тим людям, які проживають на територіях з несприятливою екологічною обстановкою, а також зловживають спиртними напоями і курінням.
Що стосується протипоказань до вживання артишоків, то до них належать індивідуальна непереносимість рослини, гіпотонія, гастрит з пониженою кислотністю, жовчокам'яна хвороба, період лактації.

Отже, додавання такого цікавого та смачного продукту до свого раціону харчування покращить ваше здоров’я та додасть пікантності до вашого життя.
Tags: ЗОЖ, агробизнес, здоровое питание, полезно, растениеводство, смачно
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments