Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

З гектару м’яти можна заробити 100 тисяч гривень на рік

Займатися вирощуванням м’яти дуже вигідно:



У цьому переконана комерційний директор розплідника «Спаський розплідник» Людмила Баранник, передає AgroPortal, з посиланням на «Пропозиція».

Вона зазначила, що м’ята – це багаторічна рослина, а вкладення в насадження відбуваються тільки на першому році. У наступні роки, при нормальному догляді, якщо налагоджений полив, вкладення вже не потрібні.

Продавати м’яту в горщику, за її словами, теж вигідно. Особливо якщо вирощувати у великій кількості. На одній рослині можна заробити мінімум 10-15 грн, наприклад, взявши його за 15 грн, ринкова ціна якої 25-30 грн.

- Вроздріб продається наших рослин м’яти близько 10 тисяч в рік. Тобто, близько 100 тис. грн заробити на продажу м’яти в горщиках можна, маючи площу для вирощування цієї рослини трохи менше 1 га і налагоджену логістику, – уточнила Баранник.

Якщо порівнювати з європейським ринком, то на сьогодні український ринок не реалізував свій потенціал і на 10%, відзначає комерційний директор, тому це дуже перспективний напрямок.

Експерт уточнила, що влітку попит зростає на марокканську м’яту, яку активно використовують для приготування напою мохіто. А в ландшафтному дизайні модним трендом стало створення пряних садів. Також м’ята (зокрема, в горщиках), може виступати прикрасою тераси. Пряний сад в мініатюрі можна влаштувати прямо на підвіконні, на кухні або на балконі.

А м’ята – це не тільки смачно, але і красиво, адже вона може мати різні фактури і кольори. Наприклад, багато покупців цікавляться яблучної м’ятою, яка, утворюючи багато гілочок, виступає одночасно і пряною, і декоративною рослиною.

М’ята – рослина символ

М’ЯТА – це символ очищення й відвернення злих духів. А ще може уособлювати смуток і горе. М’ята також є оберегом дитини та її здоров’я. А оберіг з м’яти особливий: вона має велику енергетичну силу, яка виявляє себе через її аромат.

М'ята

У людини формується позитивний емоційний стан та активізується робота мозку, тобто стає радіснішим настрій та світлішою думка.
**********
М’ята в кулінарії використовується споконвіку. Її кладуть в десерти, напої, страви з м’яса.

Користь м’яти для організму людини

М’ята містить багато ментолу, який накопичується в її листі. Він володіє знeболюючим ефектом, а також хороший як спазмолітик і антисептик. Ментол корисний для судин, допомагає при болях в кишечнику і в шлунку. З м’яти готують відвари і настої, які допомагають знімати головний біль, спaзми, нудоту. Мазі на основі м’яти допомагають лікувати кашель, знімають больові відчуття в м’язах. Ще приймають гарячі ванни з м’ятою.
Ментол додають в краплі для лікування нежиті. Свіжий сік м’яти змішують з білим вином і застосовують як загальнозміцнюючий засіб. Дуже добре допомагає від головного болю масло м’яти: його втирають в шкіру (використовується спиртовий розчин 1: 4). Його також використовують при зaпаленнях на шкірі і в складі інгаляцій при кашлі.

Оскільки склад активних речовин від сорту до сорту дещо змінюється, є сенс зазирнути всередину найпоширенішого в кулінарії та фітотерапії різновиду рослини — м’яти перцевої. У листі рослини міститься до 2,8% ефірної олії, в квітках її набагато більше — до 6%. Крім неї, присутні дубильні речовини і смоли, флавоноїди, серед яких гесперидин і рутин, органічно кислоти (кавова, хлорогенова, урсолова, олеанолова), фітостероли, моносахарид рамноза, глюкоза і сапоніни. Ефірна олія м’яти перцевої багата ментолом, карвакролом, терпіненом, лімоненом, гераніолом, цитральом та іншими речовинами, що зумовлюють її анальгезуючий і тонізуючий ефект. Вітамінний склад представлений вітамінами А (203 мкг), С (13 мг), РР (0,9 мг) і групи В (В1 — 78 мкг, В2 — 175 мкг, В5 — 250 мкг, В6 — 158 мкг і В9 — 105 мкг). Як видно зі складу, про цілющі властивості м’яти можна говорити довго і докладно.

Виходячи з того, що основним компонентом м’яти є ментол, вона знаходить широке застосування в якості зовнішнього болезаспокійливого засобу, а при внутрішньому застосуванні рослина заспокоює нервову систему, розширює коронарні судини, знімає головний біль. М’ята є сировиною для виробництва всім відомих «Валідолу» і «Валокордину», які застосовуються при неврозах, тахікардії, безсонні, початкових стадіях аритмії.
Високі також спазмолітичні властивості м’яти відносно шлунково-кишкового тракту. Вона входить в склади жовчогінних і вітрогінних зборів, сприяє підвищенню апетиту і допомагає від нудоти (у тому числі при закачуванні в транспорті, при так званій морській хворобі).
Гесперидин і рутин, речовини флавоноїдної структури, підтримують здоров’я капілярів, беручи участь в процесах утворення колагену в сполучній тканині. Завдяки ним м’ята корисна при хронічної венозної недостатності і геморої.
Потужним антиоксидантним ефектом м’ята зобов’язана хлорогеновій кислоті, а присутність в ній урсолової кислоти перешкоджає атрофії м’язової тканини, особливо у літніх людей. У комплексі ці дві кислоти протистоять старінню організму, тому м’яту часто називають травою довголіття.
Моносахарид рамноза — цінний компонент в багатьох видах елітної косметики завдяки своїм унікальним регенераційним властивостям. У комплексі з вітаміном А рамноза підвищує щільність дерми і сприяє розгладженню зморшок. Для досягнення ефекту настій м’яти застосовується як тонік, а ефірне масло додається в домашні маски для обличчя.
Відвари м’ятного аркуша показані при бронхіті і захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Для посилення ефекту в остуджений до прийнятної температури відвар додають сік четвертинки лимона і однієї ч. л. меду. Такий напій, прийнятий перед сном, завдяки спазмолітичній дії надасть протикашльовий ефект, а також зніме біль у горлі і охриплість.
У давнину м’яту застосовували як протизаплідний і абортивний засіб. У першому випадку перед статевим актом в піхву поміщали тампон, змочений соком м’яти, а в другому брали концентровані настої. В даний час існують більш ефективні та безпечні засоби, тому рецепти на основі м’яти канули в давнину.

М’ята для шкіри обличчя

М’ята для шкіри обличчя може використовуватися у вигляді тонізуючого лосьйону. Приготувати його так само просто, як і відвар з м’яти. Беремо колір свіжої м’яти або її листя – одну столову ложку подрібненої зелені, заливаємо склянкою окропу, готуємо на повільному вогні близько 15 хвилин, охолоджуємо і використовуємо для протирання шкіри обличчя та зони декoльте.

За темою:
В Україні заклали перший сад горіху пекан: провальним горіховий проект не буде
На Миколаївщині перекладач організував виробництво консервів з екзотичних овочів
Вигідний бізнес: Вирощування дерену більш прибуткове, ніж яблук чи груш
Як в Україні виготовляють крафтовий шоколад (відео)
Зроблено в Україні: як в Києві виготовляють кемпери (фото)
Индюшиная ферма в Украине окупится за 3,5 года
На Буковині вирощують королівську рибу форель
Як на Київщині вирощують азіатські гриби шиітаке (відео)
Зроблено в Україні: в Запорізькій області на міні-сироварні виготовляють рикотту, халумі й моцарелу
Сімейна ферма на 16 корів стала альтернативою заробіткам на чужині
Как украинская учительница сделала малый бизнес на сухофруктах
В Украине производят мороженое со вкусом Facebook
Бизнес на колбасе окупится за два года
"Спасенная русскими" переселенка з Луганщини вирощує зелень в теплицях на "бандерівській" Львівщині
Як на Сумщині виготовляють козячий сир з білою пліснявою
На Полтавщине фермеры планируют небывалый урожай улиток
Як француз організував на Закарпатті еко-ферму, а селянин – біоочистку виробничих стоків
Зроблено в Україні: Як в Запоріжжі з порцеляни роблять чашки, сувеніри та купола
Зроблено українцями: Як працює найбільший виробник шкільних та дитячих меблів в Україні

Tags: ЗОЖ, агробизнес, выгода, малий бізнес, опыт, полезно, предприниматели, растениеводство, фитотерапия
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments