Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

В Україні заклали перший сад горіху пекан: провальним горіховий проект не буде

Горіховий сад – це заняття для зрілих людей. І це певна естетика, адже не всі можуть чекати 7 років до першого врожаю.

Картинки по запросу горіх пекан

Про це заявив керівник компанії “Імпак” Сергій Малиновський, коментуючи закладання першого горіхового саду компанії в інтерв’ю проекту EastFruit, передає Seeds.

- І це не означає, що можна просто посадити сад і забути (як думають багато), проблем вистачає. Чому я це зробив? Я виріс в Тернопільській області, в місцевості, де було багато горіхів, тому горіховий бізнес – це моя давня мрія. Сад – це як маленька дитина – і простудиться, тобто вимерзнуть може, але все ж дуже чекаєш результат, коли він стане дорослим. Ось зараз вже з’явилися перші горіхи, це для мене радість. Горіхи потрібно любити, отримувати задоволення і тільки тоді все вийде. Що стосується перепрофілювання, то ми зараз в роздумах щодо стратегії «Імпак», на наступні роки. У нас є кілька ідей. Однозначно, напрямок овочів залишимо, питання тільки в ефективному обсязі і площі, – зазначив Сергій Малиновський.


Нарізка гряди під горіховий сад

- Горіхівництво трохи не той вид діяльності, якщо хочете заробити швидкі гроші – авантюр можна придумати багато. Як би ми не старалися, до каліфорнійських садів нам ще далеко, у них в цьому напрямку наука вже сто років працює. Горіховий сад, який дає мінімум 5 тонн з гектара, або 30 кг з дерева. Світова ціна на ринку нелущеного горіху мінімум долар. Таким чином, гектар саду при будь-якому розкладі може давати $1-2 тис. чистого прибутку. Тому так чи інакше, провальним горіховий проект не буде, - розповів про перспективи розвитку бізнесу керівник “Імпаку”.

Зараз у активі компанії знаходиться 80 гектарів горіхового саду.

До початку вирощування горіхів, за словами Сергія Малиновського, фахівці “Імпак” переглянули і українські, і іноземні сорти в розплідниках.

- Оскільки ми знаходимося на 50-ой широті, то рекомендацій по сортам для нашої зони не було. Вибрали, і 4 роки тому посадили то, що може максимально підійти – молдавську селекцію, українську та європейську. Однак, я звик все робити правильно і ефективно. Оскільки не знайшов тієї якості горіхів, яку хотів, для подальшої роботи довелося організувати власний розплідник. Працюємо над підщеп, їх морозостійкістю, експериментуємо. Це і зайнятість людей на підприємстві – вони можуть працювати і взимку, і влітку. Ми шукаємо нові форми, проводимо дослідження, не так давно стали першим сертифікованим розплідником в Україні. Почали першими в країні вирощувати горіх пекан, - пояснив Сергій Малиновський.

Коментуючи результати вирощування горіхів із закритою кореневою системою в горщиках за американською технологією, Сергій Малиновський зазначив, що задоволений цим.

- Результати хороші, прищеплюємо до 50 тисяч саджанців на рік. Зараз горіхівництвом дуже цікавляться підприємства, завдяки компенсації – держава повертає за кожен горіх 330 грн, у нас оптом саджанець коштує 350 грн, якщо клієнт повертає відро, то мінус 20 грн. Ось і виходить, що горіх безкоштовний. Тільки потрібно хотіти, зробити проект, купити в сертифікованому розпліднику саджанці і вчитися технологіям догляду, - пояснив фахівець.



Він також наголосив, що кооперація українських горіховодів є життєвою необхідністю.

- Українцям важко зрозуміти, чому потрібно кооперуватися, але захочуть мати нормальну ціну – об’єднаються, - висловив впевненість Сергій Малиновський.

За темою:
На Миколаївщині перекладач організував виробництво консервів з екзотичних овочів
Вигідний бізнес: Вирощування дерену більш прибуткове, ніж яблук чи груш
Як в Україні виготовляють крафтовий шоколад (відео)
Зроблено в Україні: як в Києві виготовляють кемпери (фото)
Индюшиная ферма в Украине окупится за 3,5 года
На Буковині вирощують королівську рибу форель
Як на Київщині вирощують азіатські гриби шиітаке (відео)
Зроблено в Україні: в Запорізькій області на міні-сироварні виготовляють рикотту, халумі й моцарелу
Сімейна ферма на 16 корів стала альтернативою заробіткам на чужині
Как украинская учительница сделала малый бизнес на сухофруктах
В Украине производят мороженое со вкусом Facebook
Бизнес на колбасе окупится за два года
"Спасенная русскими" переселенка з Луганщини вирощує зелень в теплицях на "бандерівській" Львівщині
Як на Сумщині виготовляють козячий сир з білою пліснявою
На Полтавщине фермеры планируют небывалый урожай улиток
Як француз організував на Закарпатті еко-ферму, а селянин – біоочистку виробничих стоків
Зроблено в Україні: Як в Запоріжжі з порцеляни роблять чашки, сувеніри та купола
Зроблено українцями: Як працює найбільший виробник шкільних та дитячих меблів в Україні

Tags: АПК, аграрии, агробизнес, выгода, малий бізнес, орехи, предприниматели, растениеводство, садоводство, село, сельхозпродукция, фермерство
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments