Олег Леусенко (oleg_leusenko) wrote,
Олег Леусенко
oleg_leusenko

Зроблено в Україні: Як в Запоріжжі з порцеляни роблять чашки, сувеніри та купола



У спеціальному проекті розповімо, як на запорізьких підприємствах створюють ту чи іншу продукцію. Цього разу 061.uа побував на заводі, який виробляє порцелянові вироби.

Глину, яка зберігається в великих мішках, висипають в барабанні млини і змішують з водою. Під землею облаштований спеціальний резервуар, в якому глині не дають застигнути взимку і заграти влітку. З цього резервуара суміш по трубах потрапляє в цех.






А перемішується глина в “барабані” за допомогою ось таких твердих порцелянових кульок. Коли вони зменшуються, їх кидають у млини поменше і засипають туди фриту – склоподібний матеріал, який виходить при плавленні маси і її швидкому охолодженні (термічний удар “підсмажує” скло, яке розбивається на осколки, а їх частинки потім перемелюють на порошок).




Усередині стінки барабанного млина викладені дуже міцною глиною – така йде навіть на виробництво бронежилетів і обробку танків.



А такі форми вирізає комп’ютер. Потім туди вставляються скельця, а потім заливають гіпс. Пізніше вже на гіпс виливають глину: коли глина потрапляє на гіпс, вона починає віддавати вологу, застигає.





Спочатку скульптор робить першу фігуру. Щоб зробити багато форм, фігуру спочатку змащують мильним розчином, а потім обмежують чотирма скельцями і заливають туди гіпс. Коли всі форми готові, зразкового “пастушка” (як в нашому випадку) виймають. Форму стягують гумкою, а потім заливають туди глину – гіпс вбирає вологу, завдяки чому формується кірочка. Через годину зайву глину виливають, а залишається тільки сформована скориночка – порожнистий “пастушок”. Форму розбирають і забирають фігурку. Ручки і ніжки для цього “пастушка” виливають окремо, а потім приклеюють.





Так виглядає заливний цех – туди глина подається по трубах. Все заливки роблять вручну.



Вироби ставлять в піч тричі. Коли виріб тільки відлили, воно сірого кольору і дуже ламке – в перший раз воно зневоднюється і підрум’янюється. Тепер виріб все ще ламке, але вже без вологи, що дозволяє нанести скляну пил (“глазур”). Другий раз запікають при температурі в 1200 градусів за Цельсієм – вироби стискаються. Скляна пил розтікається і покриває виріб, завдяки чому тепер на нього можна наносити художні фарби і змити жир.

Нагрівають добу, а охолоджують два дні.





Так вироби покривають скляним пилом або “глазур’ю” – висихають моментально.






Вироби розмальовують також вручну. Кольоровий порошок висипають на скельце і додають скипидар – так виходять фарби. Художники користуються пензликами, які в’яжуть з вовни з білячого хвоста.





Золото на виробах з’являється незвично: спочатку це смола з частинками золота – коли смола згоряє, золото залишається. Тепер воно вплавлено в поверхню зі скла і не змиється.




Деякі малюнки наносяться за допомогою деколи – це керамічні фарби, нанесені на спеціальний папір. При зануренні у воду вони сповзають, деколи наклеюють на вироби і відправляють в піч. Там рожевий лак, який утримує фарби, згорить, скло подплавить, а фарби залишаться.





Є серед виробів і унікальні: наприклад, шахи “Вечори на хуторі біля Диканьки”. Тут пан Чуб – король, Солоха – королева, дяк – офіцер, Вакула на чорті – кінь, а Оксана з черевичками – тура. Такий набір шахів можна побачити в Музеї порцелянових шахів в Санкт-Петербурзі, а ще такий купив легендарний шахіст Анатолій Карпов.

Крім того, запорізький завод з 1996 року співпрацює з Олімпійською збірною України – виготовляє сувеніри.







Своєю “фішкою” запорізький завод вважає виробництво музичних сувенірів: коли вода потрапляє на фарфоровий кубок або коли пляшку піднімають зі столу, грає музика (зазвичай це українські пісні, але можна замовити будь-яку іншу). Крім посуду і сувенірної продукції, завод робить купола і іконостаси для храмів, а також басейни і каміни.



За темою:
На Миколаївщині перекладач організував виробництво консервів з екзотичних овочів
Як в Україні виготовляють крафтовий шоколад (відео)
Зроблено в Україні: як в Києві виготовляють кемпери (фото)
Индюшиная ферма в Украине окупится за 3,5 года
На Буковині вирощують королівську рибу форель
Як на Київщині вирощують азіатські гриби шиітаке (відео)
Зроблено в Україні: в Запорізькій області на міні-сироварні виготовляють рикотту, халумі й моцарелу
Сімейна ферма на 16 корів стала альтернативою заробіткам на чужині
Как украинская учительница сделала малый бизнес на сухофруктах
В Украине производят мороженое со вкусом Facebook
Бизнес на колбасе окупится за два года
"Спасенная русскими" переселенка з Луганщини вирощує зелень в теплицях на "бандерівській" Львівщині
Як на Сумщині виготовляють козячий сир з білою пліснявою
На Полтавщине фермеры планируют небывалый урожай улиток
Як француз організував на Закарпатті еко-ферму, а селянин – біоочистку виробничих стоків

Tags: Запоріжжя, заводы, зроблено в Україні, изделия, малий бізнес, мастера, національний виробник, производство, сувениры
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments